Alles over vitamine C

Ontdek de wereld van vitamine C

VItamine C is de meest bekende vitamine en is goed voor de weerstand. Maar deze vitamine heeft veel meer in huis. Vitamine C is betrokken bij een groot aantal processen in het lichaam. Hierdoor heeft het een verscheidenheid aan gezondheidseffecten in ons lichaam en is het onmisbaar voor de mens. Wij mensen kunnen in tegenstelling tot andere zoogdieren geen vitamine C aanmaken. Wij zijn dus volledig afhankelijk van onze voeding die we eten. Groente en citrusvruchten zijn de grootste bronnen van vitamine C.

Vitamine C tegen scheurbuik

Wist je dat het woord ascorbinezuur zuur tegen scheurbuik” betekent? Scorbus is het latijnse woord voor scheurbuik. In de tijd van de VOC hadden veel zeelieden hier last van. Totdat de  Schotse scheepsarts James Lind in 1753 ontdekte dat het sap van citroenen hielp om scheurbuik te voorkomen. Vanaf die tijd hadden vooral de Britse schepen groente en fruit aan boord. Dit leverde de Britse matrozen de bijnaam Limeys op.

 

Een goede weerstand door vitamine C

Vitamine C stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen. Witte bloedcellen spelen een belangrijke rol bij je afweersysteem. Verder bevordert vitamine C de weerstand tijdens en na inspanning. De behoefte van vitamine C bij sporters is daarom ook hoger,namelijk 120 mg per dag.

Vitamine C is een feest voor je huid

In de loop van de jaren ontstaan kraaienpootjes, lach- en fronsrimpels. Dit kunnen we niet voorkomen, maar vitamine C kan er wel voor zorgen dat de huidveroudering langzamer gaat. Vitamine C helpt namelijk bij de aanmaak van collageen. Collageen zorgt ervoor dat onze huid stevig en zacht blijft.

Vitamine C beschermt tegen schadelijke stoffen

Als je rookt krijg je veel schadelijke stoffen binnen. Om je lichaam hiertegen te beschermen heb je veel vitamine C nodig. Per sigaret is dit 35 mg. Dus rook je een pakje per dag dan heb je 665 mg vitamine C extra nodig.

Veganisten opgelet

Als je veganistisch eet is het heel lastig om de aanbevolen hoeveelheid ijzer binnen te krijgen. Het ijzer uit dierlijke producten wordt heel goed opgenomen omdat het lijkt op ons ijzer. Het ijzer uit plantaardige producten daarentegen wordt amper opgenomen. Door vitamine C bij je maaltijd te gebruiken zal de opname van ijzer sterk verbeteren.

Geef jezelf een vitamine C-boost

Neem als tussendoortje eens een overheerlijke oranje smoothie. Deze smoothie is rijk aan vitamine A en C en geeft je lichaam een boost aan antioxidanten

Kom in actie!

Zorg goed voor jezelf. Doe dan een VoedingsAPK. Dan weet je waar je winst kunt halen om je lichaam optimaal te laten werken.