Alles over vitamine D

Vitamine D is een onmisbare vetoplosbare vitamine voor onze gezondheid die helpt voor het behoud van een gezonde weerstand, bijdraagt tot het behoud van sterke botten en tanden en van belang is voor de spieren. Deze vitamine kan ons lichaam zelf in de huid aanmaken onder invloed van zonlicht. Daarom staat vitamine D bekend als de ‘zonvitamine’.

Zon en vitamine D

In de zomer kunnen we genieten van het zonnetje. Theoretisch zouden we in deze tijd van het jaar voldoende vitamine D moeten kunnen aanmaken om zo de winter door te komen. Helaas is de praktijk anders. Er zijn namelijk een paar probleempjes die ervoor zorgen dat we in de zomerperiode toch te weinig vitamine D kunnen aanmaken.

Timing van buiten zijn in de zomer

De zonkracht is in de maanden april tot september sterk genoeg om de productie van vitamine D in de huid te stimuleren. Timing is wel belangrijk. Want tussen 10-15 uur is de zonkracht op de juiste sterkte. Helaas zitten velen van ons binnen te genieten van kunstlicht. Mocht je wel een van de gelukkigen zijn dat je rond deze tijden buiten bent, dan is het aan te raden om je NIET in te smeren met zonnebrand. Het klinkt tegenstrijdig. We worden de afgelopen jaren gestimuleerd om ons goed in te smeren om huidkanker te voorkomen, maar al dat smeren heeft ook zijn keerzijde. Het is namelijk zo dat zonnebrand de aanmaak van vitamine D in de huid blokkeert.

Vitamine D-tekort in Nederland

In Nederland hebben veel mensen een tekort aan vitamine D. De ideale waarde voor vitamine D in het bloed is tussen de 75-150 nmol/L. Uit onderstaande cijfers blijkt dat we nog veel winst kunnen halen.

  • 68% van de Nederlanders heeft een vitamine D-waarde onder 75 nmol/L
  • 50-80% van de bejaarden heeft een vitamine D-status onder 50 nmol/L.
  • 37-66% van de allochtonen in Nederland heeft een vitamine D-waarde onder 25 nmol/L
  • 75% van de zwangere vrouwen van niet-westerse afkomst heeft een vitamine D-waarde onder 30 nmol/L
  • 29,8% van de 6-jarige kinderen heeft een vitamine D-waarde onder 50 nmol/L
  • 66,3% van de 6-jarige kinderen heeft een vitamine D-waarde onder 75 nmol/L

Is een vitamine D tekort erg?

Een vitamine D tekort kan tot veel verschillende klachten leiden. Dit komt omdat bijna alle weefsels in het lichaam een vitamine D-receptor bevatten. Dit betekent dat vitamine D op vrijwel alle weefsels invloed heeft. Onderstaande aandoeningen worden in verband gebracht met vitamine D tekort:

  • Spier- en botproblemen, zoals artrose, botontkalking, spierpijn of -kramp
  • Psychische klachten, zoals depressiviteit
  • Infecties, zoals luchtweginfecties, COVID, griep
  • Allergische aandoening, zoals allergie, astma, eczeem
  • Auto-immuunziekte, zoals reuma, diabetes type 1, darmziekten (ziekte van Crohn, colitis ulcerosa), psoriasis
  • Borst-, prostaat- en darmkanker
  • Overig, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, lage rugpijn, te hoge bloeddruk

Verder kan overgewicht en medicijngebruik de behoefte aan vitamine D verhogen.

Wat kan je doen

Zoals beschreven kan een vitamine D tekort een scala aan klachten geven. Het is belangrijk om naast vitamine D-rijke voeding, zoals vette vis, margarine/halvarine en bak- en braadboter (olie bevat geen vitamine D) ook een supplement te gaan gebruiken. Bij DaanSport kun je een goede aanschaffen.

Vitamine D werkt samen met andere vitamines en mineralen. Het is wel belangrijk dat de rest ook in balans is. Wil je weten of je voeding op orde is? Vraag dan een VoedingsAPK aan.