Hoe stress je dik maakt

B-vitamines: de vitamines tegen vermoeidheid

De B-vitamines bestaan uit 8 familieleden die samen het vitamine B-complex vormen. Deze vitamines werken nauw samen met elkaar. Iedere B-vitamine heeft een eigen functie, maar er is veel overlap. Zo dragen alle B-vitamines bij aan ons energieniveau.

Ik ben zo moe….

Herken je dit? Je geniet van alles wat het leven te bieden heeft. Je slaapt goed, maar toch…. je voelt je zo moe. Dit kan te maken hebben met een tekort aan B-vitamines. Doordat we dagelijks bewerkt voedsel binnenkrijgen in combinatie met stress en alcohol hebben we extra vitamine B nodig om dit allemaal te verwerken. Hierdoor wordt al onze energie weggeslurpt. Onze accu kan dan niet goed opladen, waardoor je je vermoeid voelt.

Wat kan je doen?

Om voldoende B-vitamines binnen te krijgen is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Zorg dat voedingsmiddelen die rijk zijn aan B-vitamines ruim in je menu aanwezig zijn.

Denk hierbij aan:

  • biologische groenten
  • volle granen
  • peulvruchten
  • noten en zaden
  • zuivel
  • eieren
  • vlees

Eet je koolhydraatarm en/of veganistisch dan is de kans erg groot dat een of meer leden van de B-vitamine familie mist. Een aanvulling van het B-complex is dan aan te raden. Met name vitamine B12 voor veganisten. Vitamine B12 komt namelijk alleen in dierlijke producten voor.

Wat doen de verschillende B-vitamines in ons lichaam?

Vitamine

Speelt een rol bij…..

B2, B3, B6, B12 en Biotine

je zenuwstelsel

Biotine (of vitamine B8)

de groei van je haar

B2, B3 en Biotine

de vernieuwing van je huidcellen

B2, B3, B5, B6, B11 en B12

Het verminderen van vermoeidheid

B1, B2, B3, B5, B6, B12 en Biotine

Je energiehuishouding

B2

Je gezichtsvermogen

B6

Het reguleren van hormonale activiteit

B1, B3, B5,B11, B12 en Biotine

Je gemoedstoestand

Vitamine B1, B3, B5, B11, B12 en Biotine

Je geheugen en concentratievermogen

Vitamine B6, B11 en B12

Je weerstand

Wist je dat?

Weten muggen je altijd te vinden en zit je in de zomer vol met jeukerige muggenbultjes. B-vitamines, met name vitamine B1, zorgen ervoor dat de geur van je huid veranderd. Op deze manier kan je op een natuurlijke manier muggen weren.

Kom in actie!

Zorg goed voor jezelf. Doe dan een VoedingsAPK. Dan weet je waar je winst kunt halen om je lichaam optimaal te laten werken.

Contact opnemen kan via voeding@daansport.nl