De feestdagen zijn voorbij. Het nieuwe jaar is begonnen. Wil je dit jaar succesvol een nieuwe leefstijl aanleren dan is het belangrijk om nu in actie te komen. Stel het niet uit tot morgen, volgende week of nog later. Dan is de kans groot dat er niets gaat veranderen. Maar hoe begin je. 

Anders eten?

Veel mensen die willen afvallen denken dat het een kwestie is van anders eten. Maar dat is niet het eerste waar je aan moet gaan werken. Je zal eerst tijd moeten vrijmaken om een plan te maken. 

  • Wanneer ga je starten 
  • Welke voedingsmiddelen wil je in huis hebben
  • Wanneer ga je boodschappen doen
  • Wanneer en hoeveel ga je bewegen
  • Etc

Dit kost allemaal doorzettingsvermogen en mentale energie. Nu kan je niet verwachten dat die tijd en energie uit de lucht komt vallen. Waarschijnlijk zullen je dagen, net als bij de meeste mensen, behoorlijk gevuld zijn met (vrijwilligers)werk, gezin, huishouden, sociaal leven en andere bezigheden. Wil je je leefgewoontes veranderen zal je eerst tijd moeten vinden om een goed plan te maken. 

De kans is groot dat het bij de meeste mensen het niet bij 1 glas zal blijven. Dus je krijgt uit de drank alleen al veel extra calorieën binnen, maar geen nuttige voedingsstoffen.

Tijd vrijmaken

Om tijd vrij te maken zal je agenda erbij moeten pakken en al je activiteiten moeten inplannen. 

Als je hiermee bezig bent zal je merken dat je sommige taken of bezigheden moet inperken, delegeren of opgeven. Je kunt namelijk niet alles blijven doen. Hoe kun je dit realiseren?

Bekijk wat je allemaal in het huishouden en voor je gezin doet en beslis welke taken je kunt delegeren. 

Vervolgens ga je uitzoeken welke taken je kunt inperken of opgeven. Als je het moeilijk vindt om e bezigheden in te perken, kan het maken van een prioriteitenschema uitkomst bieden. 

Noteer eerst al je verplichtingen voor de komende week in je agenda of schema. Splits deze bezigheden en taken dan op in 3 categorieën: noodzakelijk, zeer wenselijk, wenselijk. Bekijk hoe belangrijk deze taak  of bezigheid voor je is. Je zult zien dat veel taken die je eerst noodzakelijk vond in feite niet meer dan wenselijk zijn en dat je ze best een paar weken op een laag pitje kunt zetten, totdat alles gemakkelijker wordt. Dit schema kan je ook heel goed gebruiken op je werk.

Als dit goed op orde is kan je starten. Kies een van de programma’s die bij je past. Maak van 2022 jouw jaar!