Als je fitnest heb je extra eiwit nodig, want dat is goed voor de spieren. De extra eiwitten uit shakes is de beste en makkelijkste oplossing, …… toch?

Voor veel mensen is dit een logisch verhaal. Gezien de shakes die als warme broodjes over de toonbank van de sportschool gaan. Maar hoe zit het in werkelijkheid?

Om hier antwoord op te geven is, zijn er een aantal dingen je moet weten, namelijk

  1. Wat zijn eiwitten
  2. Hoe verwerkt het lichaam eiwit
  3. Welke aminozuren zijn essentieel
  4. Wanneer zijn eiwitshakes goed om te gebruiken en hoe gebruik je deze producten
  5. Hoe kan je het kaf van het koren scheiden bij de verschillende shakes

Deze onderwerpen komen ieder apart aan bod. In dit blog komt aan bod wat eiwitten zijn.

Wat zijn eiwitten

Voor dagelijkse reparaties, de opbouw van spieren, darmcellen, de toplaag van de huid, de aanmaak van rode bloedcellen, enzym-, neurotransmitter- en hormoonaanmaak zijn allemaal eiwitten nodig.

Eiwitten zijn lange ketens van aan elkaar gekoppelde aminozuren. De mens gebruikt 20 aminozuren bij het maken van eiwitten. Om de eiwitten af te breken heeft het lichaam o.a. b-vitamines, vitamine c, magnesium en zink nodig.

Er zijn 9 essentiële aminozuren, dat zijn aminozuren die het lichaam via de voeding binnen moet krijgen. De rest kan het lichaam zelf maken uit koolhydraten en stikstof.

Dierlijke eiwitten (vlees, vis, ei, zuivel) zijn volwaardige eiwitten; zij bevatten alle essentiële aminozuren. Plantaardige eiwitten (granen, peulvruchten, rijst, noten) zijn onvolwaardige eiwitten; zij bevatten niet alle essentiële voedingsstoffen. Als je vegetarisch of veganistisch eetpatroon hebt, zal je verschillende combinatie in je voeding moeten maken om alle essentiële aminozuren binnen te krijgen. Bijvoorbeeld: volkorenbrood met pindakaas, bruine bonen met rijst, zilvervliesrijst met linzen.

Hoe verwerkt het lichaam nu de eiwitten die we via de voeding binnenkrijgen? Dit komt aan bod in het volgende blog.