Deel 2: Eiwitshakes, noodzaak of waanzin?

In het vorige blog heb je kunnen lezen dat dierlijke eiwitten volwaardige eiwitten zijn en plantaardige eiwitten niet volwaardige eiwitten. Al deze eiwitten krijgen we via de voeding binnen. Hoe verwerkt het lichaam deze eiwitten?

Hoe verwerkt lichaam eiwit

De eiwitten die we via de voeding binnenkrijgen worden via de spijsvertering afgebroken tot aminozuren. Het lichaam heeft hierbij hulp nodig van o.a. B-vitamines, vitamine C, magnesium en zink. De lever maakt van de aminozuren nieuwe eiwitten. Welke eiwitten is afhankelijk wat het lichaam op dat moment nodig heeft. Een overschot aan aminozuren kan niet worden opgeslagen. Het lichaam gebruikt deze aminozuren aan brandstof.

Veel mensen hebben het idee door veel eiwit te eten het de spieropbouw ten goede komt. Gezien de werking van je lichaam is het toch iets anders. Bedenk ook dat veel mensen bij een hoge eiwitinname het aandeel koolhydraten gaan beperken. In deze situatie bestaat de kans dat het lichaam grote hoeveelheden zuur gaat produceren. Deze verzuring kan leiden tot afname spier- en botmassa en verslechtering van de prestatie. Dat is niet de bedoeling.

Balans

Voor het optimaal functioneren moet het lichaam in balans zijn. De voeding moet een evenwichtige samenstelling hebben van aminozuren. In het volgende blog gaan we dieper in op de essentiële aminozuren.