Deel 3: Eiwitshakes, noodzaak of waanzin?

In het vorige blog is ingegaan op wat eiwitten zijn en hoe het lichaam eiwitten verwerkt. In dit derde deel naar onze zoektocht of eiwitshakes noodzakelijk zijn of niet, komen de essentiële aminozuren aan bod.

Essentiële aminozuren kan het lichaam niet zelf maken en deze moeten dus uit de voeding gehaald worden. Dit wil niet zeggen dat “niet-essentiële” aminozuren minder belangrijk zijn. Sommige niet-essentiële aminozuren kunnen onder bepaalde omstandigheden toch essentieel worden omdat het lichaam onvoldoende stoffen heeft om het aminozuur aan te maken.

Hieronder staan de 9 aminozuren die we via de voeding binnen moeten krijgen, omdat ons lichaam ze niet zelf kan aanmaken.

Opneembaarheid

Hoe meer een voedingsmiddel de essentiële aminozuren bevat hoe beter dit door het lichaam wordt opgenomen. Dit komt omdat deze eiwitten het meest overeenkomen met de lichaamseiwitten.

Mist een voedingsmiddel bepaalde aminozuren dan kan dit opgeheven worden door voedingsmiddelen te kiezen die wel die aminozuren bevat.

Op deze Engelstalige site (http://nutritiondata.self.com/)kun je rechtsboven een voedingsmiddel intypen en dan krijg je o.a. de aminozuursamenstelling te zien. Alles > 100 is een volwaardig eiwit.

Voor vegetariërs heel belangrijk om te weten, omdat deze groep een grote kans heeft op een tekort aan essentiële aminozuren.

In het volgende blog gaat over voor wie eiwitshakes nuttig kan zijn en hoe je zonder ook goed uit de voeten kan komen.