Deel 4: Eiwitshakes, noodzaak of waanzin?

Je weet nu welke essentiële aminozuren belangrijk zijn voor de spieren en welke voedingsmiddelen deze aminozuren bevatten. Nu reist de vraag: Voor welke sporter zijn die aminozuren belangrijk.

Recreatieve sporter

In de fitnesswereld worden de eiwitshakes flink gepromoot. Ik zie regelmatig mensen op het spreekuur die 1-2x per week een uurtje fitnessen en na iedere training een eiwitshake gebruiken. Vaak willen deze groep mensen nog een paar kilo’s kwijt. Over het algemeen raad ik deze groep aan om het met gewone voeding op te vangen.

Voorbeelden

  • Fruitsmoothie met zuivel
  • Yoghurt of kwark met vers fruit en evt noten
  • Magere chocolademelk
  • Brood met vleeswaren, kipfilet, ei of pindakaas

De volwaardige eiwitten, zoals zuivel, vlees, vis, ei, zijn prima voor een optimaal herstel. Deze producten bevatten alle essentiële aminozuren en als er nog een koolhydraatbron gebruikt wordt is de opname optimaal. Daarnaast krijgt het lichaam nog voldoende vitamines en mineralen binnen om alles te verwerken.

Fanatieke(re) sporter

Duursporters, sporters die willen afvallen (denk aan gewichtsklasse sporten), sporters die als doel spieropbouw willen of vegetarische/veganistische sporters, kan het interessant zijn om eiwitshakes te gaan gebruiken. Duursporters en sporters die willen afvallen nemen minder voeding binnen dan dat ze verbruiken. Hierdoor kunnen ze hun spiermassa gaan “op eten”. Om dit te voorkomen kunnen eiwitshakes uitkomst bieden.

Ook sporters die als doel hebben hun spieropbouw te vergroten, kunnen eiwitshakes een goede aanvulling zijn. Uit onderzoek komt naar voren dat als in de avond krachttraining is gedaan en voor het slapen wordt 30 g caseïne eiwitten genomen de spieropbouw 35% groter is dan als iemand geen training heeft gedaan en alleen eiwitten heeft genomen.

(bron: http://www.topsporttopics.nl/kennisbank?action=ShowItem&ciId=29517&fromOverview=1)

Sporters die vegetarisch of veganistisch eetpatroon hebben, hebben misschien de meeste baadt bij een eiwitshake, omdat deze groep via de voeding vaak te weinig eiwit binnenkrijgt.

Belangrijk is dat de gehele voeding op orde moet zijn; alle macro- (eiwit, vet, koolhydraten) en mirconutriënten (vitamines en mineralen) moeten aanwezig zijn. Het rendement zal veel kleiner zijn als er alleen op de eiwitten gelet wordt.

In het laatste blog gaat het over de juiste keuze maken. Waar moet je opletten als je een eiwitshake wil aanschaffen.