Deel 5: Eiwitshakes, noodzaak of waanzin?

In de vorige blog is duidelijk geworden dat veel sporters prima uit de voeten kunnen met gewoon eten (Popeye kon dat ook) en dat sommige sporters baadt hebben bij een eiwitshake.

Als je een eiwitshake wil gaan gebruiken dan heb je heel veel keus, maar hoe kan je de juiste keuze maken. Aan de hand van een aantal voorbeelden geef ik aan waar je op moet letten.

Wei- of Caseïne

De vergelijking tussen wei en caseïne is hetzelfde als appels met peren vergelijken. Wei-eiwit (whey proteïn) heeft een andere functie dan caseïne, maar beide eiwitsoorten hebben bewezen effectief te zijn in het ondersteunen van de spiergroei. De keus hangt dus af van het tijdstip van gebruik. Direct na inspanning is een wei-eiwit gunstiger, omdat dit eiwit snel wordt afgebroken en opgenomen. Caseïne eiwit doet er langer over om de spieren te bereiken en is dus meer geschikt om voor het slapen in te nemen.

Wei-Concentraat, -Isolaat of -Hydrolisaat

Het verschil tussen concentraat, isolaat en hydrolisaat zit in de verwerking van het product.

Wei-concentraat wordt gemaakt uit vloeibare wei (= bijproduct bij de productie van kaas). Deze wei wordt ingedroogd tot poeder. Het bevat naast eiwitten ook lactose (melksuiker), vet, vitamines en mineralen. Wei-concentraat is de goedkoopste type eiwitpoeder.

Wei-isolaat ontstaat als er verschillende verwerkingsstappen worden uitgevoerd op het wei-concentraat. Het concentraat wordt verder gefilterd. De concentratie eiwit wordt hoger en de concentraat lactose lager. Dit is voordelig als je gevoelig bent voor lactose. Wei-isolaat is duurder dan de wei-concentraat

Wei-Hydrolisaat is het duurste van de drie. Wei-hydrolisaat wordt verkregen uit wei-concentraat en wei-isolaat. De eiwitten worden als het ware fabrieksmatig “voorverteerd”. Hierdoor kan het lichaam ze sneller opnemen. De smaak is door deze bewerking bitter.

De keus is ook hier weer afhankelijk van een aantal factoren. Hoeveel budget heb je en wat is je trainingsdoel.

Pure vorm

Om ervoor te zorgen dat een breed publiek de eiwitshakes lekker vinden, zijn er allerlei smaakjes in de handel. Om deze smaakjes te krijgen zijn er extra (nutteloze) ingrediënten toegevoegd. Denk aan smaak-, kleurstoffen en kunstmatige zoetstoffen of stevia. Kies altijd de naturel variant zonder toevoegingen (ook niet van stevia (=E960).

Biochemische vorm aminozuren

De natuurlijke vorm van aminozuren is een L-structuur. Mocht je in supplementen een D- of LD-aminozuur tegen komen dan worden deze minder goed opgenomen.

Hoe nu verder?

Denk je dat je baadt hebt bij het gebruik van eiwitshake, maak eens een afspraak voor een voeding-APK. Een eiwitshake werkt namelijk pas optimaal als je voeding uitgebalanceerd is. Samen kan gekeken worden wat bij jouw persoonlijke situatie past.  Boek nu de eenmalige voedingscheck via: voeding@daansport.nl