De kerst staat weer voor de deur. Een jaarlijks terugkerend evenement vol met borrels, gezelligheid en vooral (veel) eten! Hoe voorkom je dat je het nieuwe jaar begint met extra feestkilo’s.

Maak een planning voor de feestdagen en de dag erna.

Van de 31 dagen in december zijn er maar 4 echte feestdagen, 5, 25, 26 en 31 december. Op deze dagen is het geen probleem om mee te doen. Voorkom dat je al in september van de kruidnootjes snoept en dat je na de feestdagen alle restjes op maakt. De meeste mensen komen pas aan doordat de restjes worden opgemaakt. 

Hou als regel aan: Na de feestdagen weer je normale patroon. Gooi de restjes weg of geef ze aan iemand die het goed kan gebruiken. Vind je het zonde om eten weg te gooien? Koop dan de volgende keer minder in.

Zorg ervoor dat je in de decembermaand extra beweegt of sport. 

Zo verbruik je extra calorieën, waardoor je op gewicht blijft.

Eet mindful

Eet rustig. Je merkt dan eerder dat je voldoende hebt gegeten. Je verzadigingsgevoel komt pas na 15-20 minuten. Als je nog een beetje trek hebt, stop dan met eten. Je lichaam heeft dan voldoende gehad. Door eten omdat je het lekker vindt is een illusie. De smaak van eten of drinken blijft niet heel lang lekker. 

Koop niet te veel eten

Het is een illusie dat overdadig eten en drinken synoniem staat voor gezelligheid. Koop minder dan vorig jaar en je zult merken dat je nog steeds genoeg eten in huis hebt. 

Eet minimaal 3 hoofdmaaltijden

Veel mensen gaan calorieën sparen. Ze eten de hele dag zo min mogelijk en gaan tijdens het diner helemaal los. Als je weinig eet heb je ’s avonds echt honger. Het gevolg is dat je sneller eet, minder proeft en meer eet dan normaal. 

Wees matig met alcohol

Alcohol levert loze calorieën en het vertroebelt je bewustzijn. Hierdoor kan je meer eten. 

Als je 1 standaardglas wijn, bier of likeur drinkt, moet je 19 minuten fitnessen om dit te verbranden. Dus na 15 wijntjes ben je al gauw 4 uur en 45 min bezig. 

Wissel alcohol en water af. Dit voorkomt ook meteen een kater.

Start het nieuwe jaar goed en geef je op voor een van onze programma’s.