Het is weer bijna Pasen. De uitnodigingen voor de paasbrunch stromen binnen. Heel gezellig allemaal, maar je zit niet te wachten op die extra kilo’s die je net kwijt bent. Toch kan je en lekker eten en toch op gewicht blijven. Lees de onderstaande tips.

Plan je maaltijden

Het plannen van je eten voorkomt voor een groot gedeelte dat je toch meer neemt dan je wilt. Je hebt je geest als het ware vast ‘voorbereid’ en dan kom je minder snel in de verleiding om teveel te eten. Neem eventueel, na je laatste broodje die je in gedachten had te nemen, een pepermuntje of kauwgom. De smaak van mint zorgt er voor dat je trek in eten verdwijnt. Bovendien smaakt het niet lekker als je na een pepermuntje nog een broodje met zalm of iets anders eet.

Eieren mogen

Eieren zijn heel gezond en bevatten bovendien maar 75 calorieën per stuk (gekookt). Een ei is rijk aan eiwit, de vitamines A, B11, B12, D, E en de mineralen ijzer, fosfor, kalium, calcium, seleen en zink. Het eten van eieren heeft geen negatief effect op het cholesterol. Dus je kan met een gerust hart gevulde eieren met zalm, gevulde eieren met avocado of pittige gevulde eieren eten.

Pas op met paasstol en croissantjes

In paasstol zitten veel calorieën in, met name in de spijs. Kies liever voor een stol zonder spijs of snij de spijs er eventueel (gedeeltelijk) uit. Croissantjes zijn als je niet oppast ook dikmakers. Om 1 croissantje te verbranden moet je bijna 40 minuten wandelen.

Kies voor mager

Kies magere vleeswaren, zoals rosbief, fricandeau, achterham, filet americain, rookvlees, kip- of kalkoenfilet en ossenworst. Een visje is natuurlijk altijd goed, zoals zalm, makreel of tonijn.

Kies voor volkoren/bruin

Als je bolletjes of luxe broodjes eet, kies dan het liefst bruine pistoletjes of broodjes. Dit vult beter en langer. Hou er rekening mee dat 1 pistoletjes overeenkomt met 1,5 snee brood.

Kies voor fruit en groente bij je paasbrunch

Neem eens een fruitsalade tijdens je paasbrunch. Ook in de restaurants hebben ze tegenwoordig vaak genoeg keuze in vers fruit. Dit is erg gezond en vult bovendien ook nog eens goed.

Let ook op wat je drinkt tijdens de brunch

In drank zit vaak (ongemerkt) veel calorieën, kies voor koffie of thee, een glas karnemelk, halfvolle melk of verse jus d’orange. Wees voorzichtig met alcohol, daar zitten veel calorieën in en bovendien is er na een paar glazen vaak niets meer van je goed geplande brunch over. Alcohol zorgt er namelijk vaak voor dat je makkelijker ‘overstag’ gaat.

Eet rustig aan en stop af en toe met eten

Praat eens gezellig met de rest van je tafelgenoten, leg je bestek neer en wacht gewoon een paar minuten voor je verder gaat met eten. Je zult zien dat je na een tijdje een voldaan gevoel krijgt. Het duurt namelijk 20 minuten voordat je hersenen een seintje naar je maag geven dat je genoeg gegeten hebt.

Geniet van je gezelschap en van het eten

Eet met mes en vork en van een klein bordje. Dit is ook handig als je een lopend buffet treft tijdens de brunch. Je kunt gezellig een paar keer meelopen naar het buffet, voor de slanke en gezonde producten kiezen en als je een kleine portie per keer neemt is er niets aan de hand.

Kom in beweging

Klaar met eten? Ga met het hele gezelschap naar buiten. Maak een lekker lange wandeling in het bos, de duinen of het park. Lekker kletsen met zijn allen en zonder dat je het in de gaten hebt wordt het teveel aan eten er weer (gedeeltelijk) afgewandeld. Iedereen is weer lekker uitgewaaid en doordat je elke keer weer naast iemand anders loopt, ontstaan vaak de leukste gesprekken.

Wellicht overbodig, maar wees zuinig met de chocolade eieren

Chocolade eieren zitten natuurlijk boordevol calorieën, suiker, en verzadigd vet. Niet echt handig als je gewicht wilt verliezen.

Kortom:

Als je goed voorbereid bent en de tips volgt hoef je niet aan te komen. Je kunt gewoon gezellig met je vrienden of familie genieten van een Paasbrunch. Je hebt het zelf in de hand wat je gaat eten. Als het weer het toelaat ga dan lekker een frisse neus halen.