Gedurende de feestdagen gieten we aardig wat alcoholische drank naar binnen. Wijn, bier, champagne. Lekker? Ja! Is het goed voor je? Niet echt. Wat doet alcohol in je lichaam.

Loze calorieën

Een gram alcohol levert 7 calorieën (ter vergelijking: 1 gram vet levert 9 calorieën en 1 gram koolhydraten en eiwit 4 calorieën). In drank zitten behalve alcohol ook suikers. 

Drank

1 glas bier
1 glas rumcola
1 glas passoa jus d’orange

Aantal kcal

100 kcal
145 kcal
152 kcal

Aantal klontjes suiker

2 suikerklontjes
5 suikerklontjes
7 suikerklontjes

De kans is groot dat het bij de meeste mensen het niet bij 1 glas zal blijven. Dus je krijgt uit de drank alleen al veel extra calorieën binnen, maar geen nuttige voedingsstoffen.

Honger

Onder invloed van alcohol is de kans op overeten groot. Dit komt niet alleen doordat er een overvloed is aan eten, maar ook omdat je remmingen wegvallen. Het grootste probleem is dat  alcohol je hongersignalen in stand houdt. Dit blijkt uit Brits onderzoek. Normaal gesproken krijgen je hersenen een signaal om de honger te stoppen als je voldoende calorieën hebt gegeten. Maar alcohol blijkt dit niet te doen. Op deze manier krijg je nog eens extra calorieën binnen. 

Een ander nadeel van alcohol is dat deze extra calorieën die je via het eten binnenkrijgt niet verbrand. Alcohol is giftig voor het lichaam. Je lichaam wil dit goedje zo snel mogelijk uit het lichaam verwijderen. Dit proces krijgt voorrang boven de vertering van je eten. Dit eten wordt dus voor het grootste gedeelte niet verbrand, maar direct opgeslagen in de vorm van lichaamsvet!

Kater

Alcohol remt ook de aanmaak van een hormoon dat je vochthuishouding regelt, het antidiuretisch hormoon. Het gevolg is de urineproductie toeneemt. Hierdoor droogt het lichaam uit. De vochthuishouding raakt helemaal in de war. Hierdoor ontstaat er hoofdpijn, droge mond, nadorst en lusteloosheid.

Wil je zonder kater en gewichtstoename het nieuwe jaar inluiden? Beperk dan je alcohol gebruik. Wissel alcohol, alcoholvrije drank en water met elkaar af. Heb je goede voornemens schrijf je in voor het ‘groot onderhoud’-programma en start het nieuwe jaar goed!