Het einde van het jaar nadert. Traditioneel worden er goede voornemens gemaakt voor het nieuwe jaar. Hoewel de meeste voornemens jaarlijks terugkeren, zijn we rond de jaarwisseling ervan overtuigd dat het in het nieuwe jaar wel allemaal gaat lukken.
Waarom is het zo populair om in januari te starten?
We willen het nieuwe jaar beginnen met een schone lei. Wat het afgelopen jaar is gebeurd, is geweest. We willen fris van start gaan. Toch blijkt dat de meeste goede voornemens falen al voordat het jaar goed en wel begonnen is.
Hoe komt het dat goede voornemens zo vaak mislukken?
Onze voornemens zijn niet goed opgesteld. We zeggen:
- Ik ga niet meer snoepen
- Ik ga niet meer laat naar bed
- Ik ga geen wijn meer drinken
Met de bovenstaande voornemens leggen we onszelf een verbod op. Met zo’n verbod beperk je jezelf. Mensen hebben moeite met beperkingen. Zeker als iemand wel iets mag en jij niet. In de oertijd zou je dan een mindere kans hebben op overleven. Het is dus ingebakken dat wij alles willen wat we niet mogen.
Als je continue benadrukt wat je niet goed doet, wordt je continu geconfronteerd met je eigen zwakte. Iemand die zich zwak voelt zal niet het vermogen hebben om zich aan zijn voornemens te houden.
Het is dus belangrijk te omschrijven wat je wel kan doen. Als je namelijk de hele dag actief bezig bent om iets niet te doen, dan denk je er de hele dag aan. Het gevolg is dat je je voornemen toch verbreekt omdat je er geen weerstand meer tegen kan bieden.
Goed omschreven voornemens zijn bijvoorbeeld:
- Ik ga 2x per week op maandag en donderdag sporten
- Telkens als ik honger heb, eet ik iets gezonds (fruit of yoghurt)
- Op zaterdag neem ik maximaal 2 wijntjes bij het avondeten
Besluit nemen
Nog een reden waarom goede voornemens stranden is omdat er geen besluit wordt genomen. Een voornemen kan vervagen, een besluit verdwijnt hooguit naar de achtergrond maar blijft wel aanwezig.
Een besluit nemen om aan je voornemen te werken vinden veel mensen lastig. Dit komt doordat een besluit nemen iets definitiefs is. Je geeft aan dat je echt gaat staan voor wat je wilt en dat kan confrontaties opleveren.
Wil je geen besluit nemen, dan weet je ook meteen dat nieuwe voornemens maken geen zin heeft. Je weet namelijk dat je niet achter je keuze staat. Je zelfvertrouwen zal minder worden omdat je van te voren al weet dat je je voornemens niet zal waarmaken.
Tips
- Je kan ieder moment van het jaar beginnen om je leefstijl te veranderen.
- Stel goede doelen op die concreet en realistisch zijn.
- Stel een dag vast wanneer je gaat starten en houd je daar aan.
Op deze manier is de kans groot dat je wel je voornemens gaat waarmaken. Maak alvast een goede start, schrijf je in voor een van de programma’s en begin je jaar meteen goed.